fbpx

Tag:

Novi trendovi u web dizajnu stranica

Danas je izuzetno važno pratiti najnovije trendove u web dizajnu kako bismo osigurali da naše web stranice budu privlačne i funkcionalne za korisnike. U ovom članku ćemo istaknuti neke od najnovijih trendova u web dizajnu koji su se pojavili u posljednje vrijeme i kako mogu utjecati na angažman korisnika i performanse vaše web stranice.

Jedan od najnovijih trendova u web dizajnu je minimalistički dizajn, koji se fokusira na jednostavnost i preglednost. Ovaj trend uključuje korištenje svijetlih boja i jednostavnih oblika kako bi se stvorio minimalistički izgled koji je lako čitljiv. Također se preporučuje korištenje velikih fontova i prostranih prostora kako bi se stvorio dojam prozračnosti i otvorenosti.

Drugi trend koji se pojavio u posljednje vrijeme je korištenje animacija i interaktivnih elemenata na web stranicama. Ovi elementi mogu uključivati ​​pokretne slike, hover efekte i animirane ikone koje pomažu u stvaranju dinamičnog i privlačnog iskustva za korisnike. Ovaj trend također može pomoći u povećanju angažmana korisnika na vašoj web stranici i poboljšanju performansi.

Nostalgija i Y2K estetika

Oživljavanje dizajnerskih elemenata ranih 2000-ih

Posljednjih nekoliko godina, primijetili smo da se mnogi dizajneri vraćaju na estetiku ranih 2000-ih. Ova nostalgija za prošlim vremenima očituje se u obliku korištenja elemenata poput pixelizacije, jedinstvenih kursora i retrofuturizma.

Uključivanje retrofuturizma, pixelizacije i jedinstvenih kursora

Jedan od ključnih elemenata ovog trenda je retrofuturizam, koji se odnosi na vizualni stil koji kombinira elemente prošlosti s futurističkim elementima. U dizajnu web stranica, to se može vidjeti u korištenju elemenata poput futurističkih fontova i stiliziranih futurističkih oblika.

Pixelizacija je također popularna tehnika koja se koristi u ovom trendu. To uključuje korištenje piksela i blokova boja kako bi se stvorio retro izgled. Kombinacija pixelizacije i retrofuturizma stvara jedinstvenu estetiku koja se vraća u vrijeme kada je tehnologija bila u razvoju.

Konačno, jedinstveni kursori su još jedan element ovog trenda. Umjesto standardnog kursora miša, dizajneri koriste kreativne i jedinstvene kursora koji se uklapaju u cjelokupnu estetiku stranice.

Ukratko, ovaj trend vraća nas u rane dane interneta i tehnologije, ali s modernim twistom. Korištenje retrofuturizma, pixelizacije i jedinstvenih kursora stvara jedinstvenu vizualnu estetiku koja se razlikuje od standardnih modernih dizajna.

Custom Typefaces

Uspon prilagođenih fontova i ručno izrađenih slova

U današnje vrijeme, kada se natjecanje na webu povećava, sve više se traži jedinstvenost u svemu, pa tako i u vrstama slova. Prilagođene vrste slova postaju sve popularnije jer daju web stranicama jedinstveni izgled i osiguravaju prepoznatljivost.

Tehnologija nam omogućuje izradu vlastitih fontova, a ručno izrađena slova su također u porastu. Ovakva vrsta tipografije daje web stranicama jedinstvenost koju ne mogu pružiti standardni fontovi.

Primjeri i metode za stvaranje jedinstvene tipografije

Postoji nekoliko načina za stvaranje prilagođenih vrsta slova. Jedan od načina je stvaranje vlastitog fonta pomoću softvera za izradu fontova. Drugi način je ručno izrađivanje slova, što može uključivati korištenje alata poput olovke i papira ili digitalnih alata poput tableta i olovke za crtanje.

Kada se stvara prilagođena tipografija, važno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što su čitljivost, jednostavnost i usklađenost s ostalim elementima na web stranici.

Primjeri web stranica koje koriste prilagođene vrste slova su Spotify i Airbnb. Ove web stranice koriste prilagođene vrste slova koje su prepoznatljive i doprinose njihovoj prepoznatljivosti.

Ukratko, prilagođene vrste slova postaju sve popularnije na webu jer daju web stranicama jedinstveni izgled i prepoznatljivost. Postoji nekoliko načina za stvaranje prilagođenih vrsta slova, a važno je uzeti u obzir čitljivost i usklađenost s ostalim elementima na web stranici.

Ilustracije i 3D-e dimenzije

U svijetu web dizajna, ilustracije su postale nezamjenjiv element koji pomaže u prenošenju poruka i priča na web stranicama. Jedan od trendova koji je sve popularniji su ilustracije s dimenzionalnošću koje koriste 3D efekte i Claymorphism stil.

Prihvaćanje 3D ilustracija i Claymorphism stila

3D ilustracije daju web stranicama novu razinu dubine i interaktivnosti. One su odličan način da se privuče pažnja korisnika i da se poveća interakcija na web stranici. Claymorphism stil, koji koristi efekte poput sjene i teksture, daje ilustracijama dodatnu dimenziju i čini ih privlačnijima za korisnike.

Utjecaj metaversea na web dizajn

Metaverse, virtualni svijet u kojem korisnici mogu interagirati sa sobom i sa digitalnim objektima, postaje sve popularniji. Web dizajneri su počeli koristiti elemente metaversea u svojim dizajnima, poput ilustracija koje koriste 3D efekte i interaktivnost. Ovaj trend se očekuje da će se nastaviti i u budućnosti, a web stranice će postati sve više slične virtualnim svjetovima.

Ukratko, ilustracije s dimenzionalnošću su trend koji postaje sve popularniji u svijetu web dizajna. Koristeći 3D efekte i Claymorphism stil, ove ilustracije daju web stranicama novu razinu interaktivnosti i privlačnosti za korisnike. Utjecaj metaversea na web dizajn se također osjeća, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti.

Animacije na stranici

Oživljavanje kreativnih i uzbudljivih ekrana učitavanja

Kada korisnici posjete vašu web stranicu, često se suočavaju s vremenom čekanja dok se stranica učitava. U prošlosti, ovo je bilo vrijeme frustracije i dosade za korisnike, ali sada smo svjedoci oživljavanja kreativnih i uzbudljivih ekrana učitavanja. Animacije su postale popularan način za održavanje korisnika zainteresiranima dok se stranica učitava.

Osim što pomažu u zadržavanju pozornosti korisnika, animacije učitavanja također mogu poslužiti kao prilika za izgradnju brenda. Kreativne i jedinstvene animacije mogu pomoći u stvaranju prepoznatljivog vizualnog identiteta vaše web stranice.

Kako animacije mogu poboljšati iskustvo čekanja korisnika

Korisnici ne vole čekati, ali animacije mogu pomoći u ublažavanju frustracije koju osjećaju tijekom čekanja. Kada korisnik vidi da se nešto događa na ekranu, to može smanjiti osjećaj besmislenog čekanja.

Animacije također mogu pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva tako što korisnicima pružaju informacije o tome što se događa iza scene. Na primjer, animacija učitavanja koja prikazuje napredak učitavanja može pomoći korisnicima da shvate da se nešto događa i da stranica nije zapela.

Ukratko, animacije učitavanja su postale popularan način za održavanje korisnika zainteresiranima dok se stranica učitava. Kreativne i jedinstvene animacije mogu pomoći u stvaranju prepoznatljivog vizualnog identiteta vaše web stranice, dok animacije koje prikazuju napredak učitavanja mogu poboljšati korisničko iskustvo.

Zaključak

U ovom članku smo raspravljali o nekim od najnovijih trendova u web dizajnu. Vidjeli smo kako se minimalistički dizajn i upotreba bijele pozadine i dalje drže kao popularni izbori. Također smo vidjeli kako se animacija i interaktivnost sve više koriste kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo.

Važno je da se uvijek otvaramo novim trendovima i eksperimentiramo s novim idejama kako bismo ostali konkurentni u današnjem svijetu web dizajna. Bez obzira na to koliko smo iskusni, uvijek ima nešto novo što možemo naučiti.

Stoga, nadamo se da vas je ovaj članak nadahnuo da se upustite u inovacije i eksperimente u svojim projektima web dizajna. Sretno dizajniranje!

Nastavite čitati:

Naše Usluge

Iskoristite svoj puni potencijal uz naše usluge!

Naši fleksibilni paketi prilagođeni su vašim specifičnim potrebama, štedeći vam vrijeme i resurse uz iznimne rezultate.

Pomaknite se na vrh