fbpx

Tag:

Razlika između web dizajna i web developmenta

Razlika između web dizajna i web razvoja često je nejasna, a mnogi ljudi ih koriste kao sinonime. Međutim, ove dvije discipline su vrlo različite. Web dizajn se odnosi na stvaranje vizualnog izgleda web stranice, dok se web razvoj odnosi na stvaranje funkcionalnosti i interaktivnosti web stranice.

Kada se radi o web dizajnu, fokus je na izgledu i osjećaju stranice. Dizajneri koriste različite alate i tehnike kako bi stvorili privlačan i funkcionalan dizajn. To uključuje izbor boja, fontova, slika i rasporeda elemenata na stranici. Dizajneri također moraju uzeti u obzir korisničko iskustvo i navigaciju kako bi osigurali da se korisnici lako mogu kretati po stranici.

S druge strane, web razvoj obuhvaća programiranje i kodiranje koji omogućuju web stranici da funkcionira. Razvojni programeri koriste različite jezike poput HTML-a, CSS-a i JavaScripta kako bi stvorili funkcionalnosti poput obrazaca za prijavu, korisničkih računa i kupovnih košarica. Oni također rade na optimizaciji web stranice kako bi osigurali brzo učitavanje i dobro korisničko iskustvo.

Osnovne razlike

Svrha i funkcija

Web dizajn i web razvoj su dvije različite discipline koje imaju različite svrhe i funkcije. Web dizajn se bavi izradom vizualnog izgleda web stranice, uključujući izradu logotipa, odabir boja, fontova i slika. S druge strane, web razvoj se bavi izradom funkcionalnosti web stranice, poput interaktivnih elemenata, baze podataka i programskog koda.

Alati i tehnologije

Web dizajneri i web programeri koriste različite alate i tehnologije za izradu web stranica. Web dizajneri koriste alate poput Adobe Photoshopa i Illustratora za izradu vizualnih elemenata, dok web programeri koriste programski jezik poput HTML-a, CSS-a i JavaScripta za izradu funkcionalnosti web stranice.

Vještine i disciplina

Web dizajn i web razvoj zahtijevaju različite vještine i discipline. Web dizajneri moraju imati vještine u dizajnu, kreativnosti i vizualnoj komunikaciji, dok web programeri moraju imati vještine u programiranju, bazi podataka i sigurnosti web stranica. Osim toga, web dizajn je više umjetnička disciplina, dok je web razvoj više tehnička disciplina.

Ukratko, web dizajn i web razvoj su dvije različite discipline koje su ključne za izradu uspješne web stranice. Web dizajn se bavi vizualnim izgledom web stranice, dok web razvoj se bavi funkcionalnostima web stranice. Web dizajneri i web programeri koriste različite alate i tehnologije, te imaju različite vještine i discipline.

Proces razvoja

Kada se radi o razvoju web stranica, proces se obično sastoji od dvije faze: dizajn faze i razvoj faze.

Dizajn faza

U dizajn fazi, mi se fokusiramo na vizualni aspekt web stranice. Ova faza uključuje stvaranje skice dizajna, izbor boja, fontova i slika koje će se koristiti na web stranici. Također, ova faza uključuje i izradu prototipa web stranice koji će nam pomoći u vizualizaciji konačnog proizvoda.

Razvoj faza

U razvoj fazi, mi se fokusiramo na stvaranje funkcionalne web stranice. Ova faza uključuje implementaciju dizajna u kod, pisanje koda za funkcionalnosti koje su potrebne na web stranici, kao što su kontakt forme, pretraživanje i sl. Također, ova faza uključuje testiranje web stranice kako bi se osiguralo da sve funkcionalnosti rade kako treba.

Kao što možete vidjeti, dizajn faza i razvoj faza su dvije različite faze u procesu razvoja web stranica. Dizajn faza se fokusira na vizualni aspekt web stranice, dok se razvoj faza fokusira na stvaranje funkcionalne web stranice.

Nastavite čitati:

Naše Usluge

Iskoristite svoj puni potencijal uz naše usluge!

Naši fleksibilni paketi prilagođeni su vašim specifičnim potrebama, štedeći vam vrijeme i resurse uz iznimne rezultate.

Pomaknite se na vrh