fbpx

Što je Web Dizajn?

Web stranice često služe kao primarna dodirna točka između tvrtki i njihove publike. Stoga se bit i važnost web dizajna ne može precijeniti. Ovaj članak zadire u zamršene detalje web dizajna i njegovog značaja.

Što je web dizajn?

Web dizajn podrazumijeva planiranje, koncipiranje i uređenje sadržaja namijenjenog Internetu. Iako se tradicionalno odnosi na web stranice, sada se proširuje na web aplikacije, mobilne aplikacije i dizajn korisničkog sučelja. Cilj je stvoriti web stranice koje ispunjavaju očekivanja i potrebe korisnika i tvrtki.

Temeljni elementi web dizajna

Skladan spoj različitih komponenti može web stranicu pretvoriti u intuitivnu platformu:

 • Izgled: diktira strukturu i kategorizira sadržaj, pomažući korisnicima da s lakoćom pronađu ono što traže.
 • Boja: Brandovi se mogu odlučiti za paletu koja je u skladu s njihovim identitetom. Na primjer, ekološki prihvatljivi brendovi mogu se okrenuti zelenom.
 • Grafika: Ovo su vizualni elementi koji se dodaju kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo, osiguravajući da stranica nije previše pretrpana tekstom.
 • Fontovi: odabrani broj univerzalno kompatibilnih fontova osigurava čitljivost na različitim uređajima i platformama.
 • Sadržaj: Osim pukog teksta, sadržaj se integrira s dizajnom kako bi se poboljšala vidljivost na tražilicama i korisnicima poslužio relevantne informacije.

Zašto je web dizajn važan

Značaj stručno izrađenog web dizajna nadilazi estetiku:

 • Korisničko iskustvo: Logičan izgled s intuitivnom navigacijom potiče duže posjete web-mjestu.
 • Dosljednost brendiranja: kohezivni elementi dizajna na svim platformama mogu ojačati identitet brenda i potaknuti povjerenje korisnika.
 • Mobilna kompatibilnost: s mobilnim korisnicima koji čine veliki dio web prometa, responzivni dizajni osiguravaju da svaki korisnik ima optimalno iskustvo.
 • Rangiranje tražilica: Strukturirani i čisti dizajni dobivaju bolje priznanje od tražilica, što dovodi do poboljšane vidljivosti.

Web dizajn i web razvoj: Razumijevanje razlika

Ova se dva izraza često koriste kao sinonimi, ali predstavljaju različite aspekte izrade web stranice:

 • Web dizajn: Ova se domena usredotočuje na vizualne i iskustvene aspekte. Odnosi se na korisničko sučelje i cjelokupno korisničko iskustvo. Alati koji se koriste u procesu mogu uključivati softver za dizajn i alate za okvire.
 • Razvoj web-mjesta: Ovdje se dizajn prevodi u funkcionalno web-mjesto. To uključuje kodiranje, funkcionalnost web-mjesta i osiguravanje dosljednog rada web-mjesta na svim platformama.

Razvojni trendovi u web dizajnu

Kako se tehnologija i korisničke preferencije razvijaju, tako se razvijaju i trendovi dizajna:

 • Tamni način rada: Popularan zbog svog modernog izgleda i kontrasta koji nudi, mnoge platforme sada nude ovu opciju.
 • Glasovno korisničko sučelje: S glasovnim pretraživanjem u porastu, integracija glasovnog korisničkog sučelja može unaprijediti korisničko iskustvo.
 • 3D elementi: Kako zasloni visoke razlučivosti postaju uobičajeni, 3D dizajni se vraćaju, pružajući dubinu i impresivno iskustvo.

Zaključak

Razumijevanje web dizajna neophodno je za svaku tvrtku koja želi uspostaviti jaku online prisutnost. Kako se korisničke preferencije mijenjaju, a tehnologija napreduje, ključno je biti u toku s načelima dizajna. Za one koji žele istražiti ogromnu domenu web dizajna ili traže profesionalne uvide, Version2 je spremna za vodič. Napravite korak dalje na svom digitalnom putovanju tako što ćete zakazati besplatno savjetovanje s našim iskusnim timom.

Naše Usluge

Iskoristite svoj puni potencijal uz naše usluge!

Naši fleksibilni paketi prilagođeni su vašim specifičnim potrebama, štedeći vam vrijeme i resurse uz iznimne rezultate.

Pomaknite se na vrh