fbpx

Tag:

Web dizajn vs UI/UX: Koji je bolji za vašu web stranicu?

U današnjem digitalnom dobu, web dizajn i UI/UX su dva pojma koja se često koriste kao sinonimi. Međutim, postoje razlike između ova dva koncepta. Web dizajn se odnosi na izgled i funkcionalnost web stranica, dok se UI/UX odnosi na korisničko iskustvo i korisničko sučelje.

Kada govorimo o web dizajnu, fokus je na izgledu i funkcionalnosti web stranice. To uključuje izbor boja, tipografije, rasporeda elemenata i drugih vizualnih aspekata. Web dizajneri također moraju uzeti u obzir kako će se web stranica prikazivati na različitim uređajima i kako će korisnici interagirati s njom.

S druge strane, UI/UX se odnosi na korisničko iskustvo i korisničko sučelje. To uključuje kako korisnici doživljavaju web stranicu, kako se kreću po njoj i kako interagiraju s njenim elementima. UI/UX dizajneri se fokusiraju na stvaranje intuitivnog i jednostavnog korisničkog iskustva kako bi korisnici mogli lako pronaći ono što traže i obaviti željene akcije.

Osnove web dizajna i UI/UX

Definicija web dizajna

Web dizajn se odnosi na proces kreiranja vizualne estetike i funkcionalnosti web stranice. Web dizajneri koriste različite alate i tehnologije kako bi stvorili privlačan i učinkovit dizajn koji će privući korisnike i poboljšati njihovo iskustvo pregledavanja web stranice.

Definicija UI/UX

UI (User Interface) i UX (User Experience) su ključni elementi u dizajniranju web stranica. UI se odnosi na dizajn korisničkog sučelja, dok UX obuhvaća cjelokupno iskustvo korisnika tijekom pregledavanja web stranice. Kvalitetan UI/UX dizajn može poboljšati korisničko iskustvo i povećati angažman korisnika na web stranici.

Razlike u ciljevima

Web dizajn i UI/UX imaju različite ciljeve. Dok se web dizajn fokusira na stvaranje vizualno privlačne web stranice, UI/UX dizajn ima za cilj poboljšati korisničko iskustvo i olakšati navigaciju kroz web stranicu. UI/UX dizajn također uključuje različite tehnike koje poboljšavaju korisničko iskustvo, kao što su testiranje korisnika, analiza podataka i optimizacija performansi web stranice.

U konačnici, web dizajn i UI/UX dizajn su oba važna za stvaranje uspješne web stranice. Kvalitetan dizajn može poboljšati korisničko iskustvo i povećati angažman korisnika na web stranici, što može dovesti do veće konverzije i većeg uspjeha web stranice.

Praktična primjena

Kada se radi o izradi web stranica, važno je razumjeti razliku između web dizajna i UI/UX dizajna. Evo nekoliko praktičnih primjera kako se alati i tehnike, proces dizajniranja te evaluacija i testiranje primjenjuju u praksi.

Alati i tehnike

Pri izradi web stranica, koristimo različite alate i tehnike kako bismo postigli željeni izgled i funkcionalnost. Za web dizajn koristimo alate poput Adobe Photoshopa i Sketcha, dok za UI/UX dizajn koristimo alate poput Axurea i InVisiona. Ovi alati nam omogućuju izradu prototipa i testiranje funkcionalnosti prije nego što krenemo u izradu finalne verzije.

Proces dizajniranja

Proces dizajniranja web stranica uključuje nekoliko koraka, a UI/UX dizajn se fokusira na korisničko iskustvo. Kada radimo na web dizajnu, prvo se fokusiramo na izgled i raspored elemenata na stranici. Kada radimo na UI/UX dizajnu, razmišljamo o tome kako korisnik interagira s web stranicom i kako se može poboljšati korisničko iskustvo.

Evaluacija i testiranje

Kada smo završili s izradom prototipa, slijedi testiranje funkcionalnosti i evaluacija korisničkog iskustva. Za evaluaciju koristimo različite tehnike poput testiranja korisnika, analize podataka i A/B testiranja. Ovi procesi nam pomažu da identificiramo probleme i poboljšamo korisničko iskustvo na web stranici.

Ukratko, razlika između web dizajna i UI/UX dizajna leži u fokusu na korisničkom iskustvu. Koriste se različiti alati i tehnike kako bi se postigli željeni rezultati, a proces dizajniranja uključuje izradu prototipa, testiranje funkcionalnosti i evaluaciju korisničkog iskustva.

Nastavite čitati:

Naše Usluge

Iskoristite svoj puni potencijal uz naše usluge!

Naši fleksibilni paketi prilagođeni su vašim specifičnim potrebama, štedeći vam vrijeme i resurse uz iznimne rezultate.

Pomaknite se na vrh