fbpx

Tag:

Web dizajn: Što raditi, a što ne raditi

Dizajniranje web stranica može biti izazovno, ali i zabavno iskustvo. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni stručnjak, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir kada dizajnirate web stranicu. U ovom članku, otkrit ćemo neke od najboljih praksi za dizajniranje web stranica, kao i neke od najgorih stvari koje možete učiniti.

Prvo i najvažnije, važno je imati na umu da je funkcionalnost važnija od estetike. Iako želite da vaša web stranica izgleda dobro, to ne smije biti na štetu funkcionalnosti. Vaša web stranica treba biti jednostavna za navigaciju i korisničko iskustvo bi trebalo biti u središtu vašeg dizajna. Također, važno je imati na umu da vaša web stranica mora biti brza i učitavati se brzo kako bi se korisnici zadržali na njoj.

Drugo, trebali biste izbjegavati korištenje previše boja, fontova i slika. Ovo može učiniti vašu web stranicu neurednom i teškom za čitanje. Umjesto toga, trebali biste se držati jednostavnog dizajna i koristiti samo nekoliko boja i fontova. Također, trebali biste koristiti slike samo tamo gdje su potrebne i gdje će poboljšati korisničko iskustvo.

Dizajn i izgled

Kada se radi o dizajnu web stranice, postoje neki dozvoljeni i nedozvoljeni pristupi. U ovom dijelu članka, govorit ćemo o nekoliko stvari koje treba imati na umu prilikom dizajniranja web stranice.

Boje i fontovi

Boje i fontovi su važni elementi dizajna koji mogu utjecati na dojam koji web stranica ostavlja na korisnika. Važno je odabrati prave boje i fontove koji će se uklopiti u temu stranice i koji će biti lako čitljivi. Preporučujemo korištenje kontrastnih boja kako bi se tekst istaknuo, te odabir nekoliko fontova koji se dobro kombiniraju.

Responzivnost

Responzivnost je ključna stvar prilikom dizajniranja web stranice. Sve više korisnika pristupa internetu putem mobilnih uređaja, stoga je važno da se web stranica prilagođava različitim veličinama zaslona. Preporučujemo korištenje responsive designa kako bi se web stranica automatski prilagodila veličini zaslona na kojem se prikazuje.

Navigacija

Navigacija je važan element web stranice koji omogućuje korisniku da se kreće po stranici i pronalazi željene informacije. Važno je da navigacija bude jednostavna i intuitivna za korištenje. Preporučujemo korištenje jasnih i opisnih naziva za kategorije i podkategorije, te korištenje breadcrumb navigacije kako bi korisnik uvijek znao gdje se nalazi na stranici.

Sadržaj i SEO

Kvalitetan sadržaj

Kvalitetan sadržaj je ključan za uspjeh svake web stranice. On privlači posjetitelje, poboljšava korisničko iskustvo i povećava vrijeme provedeno na stranici. Također, kvalitetan sadržaj može pomoći u poboljšanju pozicije na tražilicama.

Kako bismo osigurali kvalitetan sadržaj, moramo se usredotočiti na sljedeće:

  • Koristimo jasan i razumljiv jezik koji cilja našu publiku
  • Pazimo na pravopis i gramatiku
  • Koristimo relevantne i vrijedne informacije
  • Koristimo vizualne elemente poput slika i videa kako bismo poboljšali korisničko iskustvo
  • Pazimo na duljinu teksta – previše kratki ili predugi članci mogu negativno utjecati na korisničko iskustvo

Optimizacija za tražilice

Optimizacija za tražilice (SEO) je proces poboljšanja vidljivosti web stranice na tražilicama poput Googlea. To je važno jer što je veća vidljivost, to je veća vjerojatnost da će posjetitelji pronaći našu stranicu.

Kako bismo poboljšali SEO, moramo se usredotočiti na sljedeće:

  • Koristimo ključne riječi u naslovima, podnaslovima i tekstu
  • Pazimo na duljinu meta opisa – oni bi trebali biti između 50 i 160 znakova
  • Koristimo alt tagove za slike kako bismo poboljšali vidljivost na tražilicama
  • Pazimo na brzinu učitavanja stranice – sporije stranice mogu negativno utjecati na SEO

Kombinirajući kvalitetan sadržaj i optimizaciju za tražilice, možemo osigurati da naša web stranica bude vidljiva i relevantna za našu publiku.

Nastavite čitati:

Naše Usluge

Iskoristite svoj puni potencijal uz naše usluge!

Naši fleksibilni paketi prilagođeni su vašim specifičnim potrebama, štedeći vam vrijeme i resurse uz iznimne rezultate.

Pomaknite se na vrh